HAYIR - Madde 94

Belki de şeklen yapılması en gerekli olan değişiklik bu. Ha ne işe yarayacak derseniz ortadaki bir saçmalığı ortadan kaldırmış olacak bu değişiklik. Madde çok uzun ve çok küçük bir bölümü değiştiriliyor o yüzden ilgili paragrafı koyuyorum.

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı için, bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam eder."

Maddenin eski halinde boldladığım yer ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise 3 yıldır şeklinde belirtilmiş. Şimdi değişikliğin işe yaradığı kısma gelelim. Bildiğiniz üzere 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle yasama süresi 5 yıldan 4 yıla indirildi. E bu durumda her biri birer milletvekili olan TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı üyelerinin de 4 yıl sonunda mutlak değişmesi gerekiyor. Madde eski haliyle durursa garip bir durum oluşuyor. TBMM Başkanı'nın milletvekilliği bittiği halde bir yıl daha başkanlığı devam mı edecek bilemiyorum. Referanduma gerek olmadan tüm meclisin ortak kararıyla değiştirilebilecek bir madde tabi bu. Referandum oyuna sunulmasına hiç gerek yok.

0 yorum var:

 


Templates Novo Blogger 2008