HAYIR - Madde 23

Bana göre diğer maddelerdeki değişiklikler yapıldıktan sonra iktidar açısından amacı yerine kendiliğinden gelecek olan bir değişiklik olan 23. maddedeki değişikliğe bir göz atalım.

Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Görüyoruz ki zaten suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle diyerek kritik bir durumda olan bir kişinin yurtdışına çıkışının yasaklanabileceği belirtilirken bir de bu yasak çıkarılabilmesi için hakim kararı isteniyor. Bu madde kabul edildikten sonra olabilecek bir durum hayal edelim. Birisi hakkında suç duyurusu vardır. Diyelim dolandırıcılık yaptığı iddia ediliyordur. Gözaltına alınır ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılır. Eski maddeye göre şu dakikadan itibaren normal bir şekilde yurt dışına çıkması yasaktır. Fakat yeni maddeyle hakim kararı gerekecek, belki hakim kararı çıkana kadar arkadaş çoktan ülke sınırları dışına çıkacaktır. Belki de zaten anayasa değişikliği pakedindeki diğer değişiklikler sayesinde ele geçirilen yargının hakimleri bu kararı hiç çıkarmayacaktır. Böylece eski maddeyle ülkeden kaçması zorlaşacak olan bu kişi elini kolunu sallaya sallaya istediği yere gidebilecektir. Ne güzel dünya.

0 yorum var:

 


Templates Novo Blogger 2008