Kollu Facit

Geçenlerde aklıma düştü Facit denen alet. Bir zamanlar bu ülkeden facit geldi geçti. Annemin iş yerine gittiğim okul öncesi zamanlarda tanışmıştım Facit'le. Tam olarak nasıl çalıştığını şu an hatırlamasam da tuşlara basıp bir takım sayılar yazmak ve kolu çevirdikçe sayıların değiştiğini görmek o dönem pek eğlenceliydi. Dosya taşımak için kullanılan tekerlekli acayip raflarda kurulan yatakta öğle uykusu aldığım acayip dönemlerdi.

Sonraları öğrendiğime göre kolu çevirmek 4 işlem yapmaya yarıyormuş fakat hangi işlem nasıl bir çevirmeyle yapılıyor halen bilemiyorum. Yine son zamanlarda öğrendiğime göre benim o muhtemelen 92-93 yıllarında gördüğüm, devletin önemli kurumlarından biri olan Emekli Sandığı'nda o tarihte kullanılan bu kollu Facit'ler 1954 modelmiş. Dile kolay neredeyse 40 yıllık aletlerle dört işlem yapılıyormuş bir zamanlar devlet kurumlarında.

Şimdilerde muhtemelen antikacılarda bulunuyordur bu kollu Facit'lerden ama fiyatları hakkında hiçbir fikrim yok ve açıkçası aramaya üşenen bir insan olduğumdan kelli birisi söylemedikçe de öğrenme ihtimalim yok. Lakin birisi dese ki makul bir fiyata kollu Facit'im var alır mısın? Fiyatta anlaşırsak neden olmasın derim. Durur evin bir kenarında, aklımın bir kenarında kaldığı gibi teknolojinin bu çok ilginç hesaplama basamağı.

0 yorum var:

 


Templates Novo Blogger 2008